Innovar - Innovatiehub Achterhoek

                                     Innovar - Innovatiehub Varsseveld (Achterhoek)

Als één van de eerste in de regio hebben de drie Varsseveldse bedrijven Contour Advanced Systems (CAS), Van Raam en Waterkracht per 1 februari 2012 samen een Innovatiehub opgericht. Door samen te werken is het mogelijk een projectmanager specifiek voor studenten in dienst te nemen, die er dan ook vijf dagen per week voor de studenten is. In de Innovatiehub is er naast je inhoudelijke begeleider ook een projectmanager aanwezig die jou kan begeleiden. Tevens krijg je d.m.v. de Innovatiehub de mogelijkheid om met andere studenten samen te werken en je ervaringen te delen. Innovar is bedoeld om enerzijds getalenteerde studenten met een frisse blik goed te begeleiden tijdens een stage, project of afstudeeropdracht en anderzijds is het de taak van de bedrijven om studenten bekend en vertrouwd te maken met het bedrijfsleven. Ook helpen de studenten de bedrijven om continu te blijven innoveren door te werken aan innovatieve projecten tijdens stage of afstuderen. Per periode zijn er ongeveer 15 stage- en/of afstudeeropdrachten. Inmiddels zijn er al meer dan 125 studenten die bij Innovar hun stage- of afstudeeropdracht hebben voltooid! 
 
Innovar wordt aangestuurd door de projectmanager. De projectmanager van Innovar is doorlopend een Fast Forward trainee. De doelstelling van Fast Forward is het behoud van hoger opgeleiden in de regio. Om dat te bereiken koppelt Fast Forward ondernemingen aan talentvolle HBO- en WO-afgestudeerden. Voordat zij kunnen instromen, worden zij onderworpen aan een strenge selectie, zodat de kwaliteit voor de relaties is gewaarborgd. Hieronder stelt de Projectmanager zich even kort voor. 
 
 

Innovatiehub

Innovatiehub is het overkoepelende orgaan van ±10 op zichzelf staande Innovatiehubs in Gelderland – voornamelijk in de regio Achterhoek. Een Innovatiehub bestaat meestal uit 3 tot 6 bedrijven, waar MBO, HBO of WO studenten de mogelijkheid hebben een uitdagende (meewerk)stage of afstudeeropdracht uit te voeren. De Innovatiehubs zijn opgezet op initiatief van het MKB in de Achterhoek. In deze regio werd - met name bij de maakindustrie - een tekort aan (technische) studenten ervaren. De vraag naar jong talent en de ambitie om te vernieuwen in de organisatie vormden de belangrijkste drijfveer voor de bedrijven om een hub in te richten. Vanaf 2012 nam de Innovatiehub een vogelvlucht en volgden er steeds meer hubs in de Achterhoek. Momenteel zijn er 10 Innovatiehubs.

Werkwijze

Een Innovatiehub bestaat uit een groep studenten die individueel of in groepsverband verschillende kennis- en innovatievragen van het bedrijf onderzoeken en beantwoorden. In dit proces worden zij begeleid door een Hubmanager. Het bedrijf stelt de innovatie-ambitie vast en de Hubmanager is vervolgens verantwoordelijk voor het koppelen van de juiste studenten aan de stages en vraagstukken. Dit leidt tot een gemixte groep van studenten, van verschillende onderwijsinstellingen, niveaus en opleidingen. De Hubmanager zorgt voor continuïteit in de opdrachten, regelt en begeleidt de studenten – naast de inhoudelijke begeleiding vanuit de bedrijfscoach – in het proces.

Voordelen voor de student

Om studenten zoveel mogelijk uit hun stage- of afstudeeropdracht te laten halen, krijgen zij de mogelijkheid om gebruik te maken van de extra’s die een Innovatiehub biedt, waaronder:
  • Het bijwonen van bijeenkomsten met andere studenten uit de hub, om kennis en ervaringen uit te wisselen;
  • Het volgen van trainingen, zoals trainingen op het gebied van solliciteren of adviesvaardigheden. Dit alles om een goede voorbereiding te krijgen op de arbeidsmarkt;
  • Extra begeleiding vanuit de Hubmanager op het proces: coaching voor het plan van aanpak en de verdediging;
  • Studenten krijgen een kijkje in de keuken van andere bedrijven uit de hub;
  • Tips vanuit de Hubmanager op het gebied van lay-out, taalgebruik en leesbaarheid. 

 

Ga naar de website van Innovatiehubs>>

 

Projectmanager - Pim Donderwinkel

Ik ben Pim Donderwinkel, 23 jaar oud en geboren in het kleine Achterhoekse dorpje Zieuwent. Vanaf maart 2017 tot en met januari 2018 ben ik de Projectmanager van Innovar.
 
Na een aantal jaar in Enschede en Tilburg te hebben gewoond voor mijn studies, woon ik momenteel weer in Zieuwent. Na de HAVO heb ik Bedrijfseconomie gestudeerd op het Saxion in Enschede. Tijdens deze studie werd diep ingegaan op onder andere bedrijfsadministratie, analysetechnieken, kostenstructuren en financiële managementinformatie binnen een bedrijf. Ik merkte echter dat Bedrijfseconomie niet helemaal aansloot bij mijn interesses. Ik heb mijn studie afgemaakt, maar ben ook verder gaan zoeken naar een studie die nog beter aansloot bij mijn interesses. Daarnaast, omdat ik mijn plafond met het HBO nog niet had bereikt en graag verdieping wilde, besloot ik om een masteropleiding te gaan doen. Marketing sprak mij erg aan en in combinatie met de keuze voor een master, was ik er al snel achter: het ging de master Marketing Management op de universiteit van Tilburg worden. Deze master gaat onder andere in op het creëren van merken, het ontwikkelen en testen van advertenties en het opzetten van nieuwe distributiekanalen. Na anderhalve erg drukke, maar ook erg leuke jaren, heb ik deze master met succes weten af te ronden.
 
 
Stilstand is achteruitgang en ik wilde mijzelf nog verder ontwikkelen. Fast Forward leek mij hiervoor de perfecte stap. Naast ervaring in verschillende vakgebieden, wordt er ook ingegaan op de zelfontwikkeling en professionele ontwikkeling met in het achterhoofd personal leadership. Bij Fast Forward krijg ik de kans om nieuwe vaardigheden, kennis en ervaringen op te doen. Wat betreft mijn persoonlijkheid, hoor ik van anderen dat ik erg enthousiast, energiek, leergierig, open en collegiaal ben. Mijn enthousiasme probeer ik over te brengen op de mensen waarmee ik samenwerk. Vervolgens helpt die enthousiasme van anderen in mijn omgeving mij weer om nog beter te presteren.