Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items

Herontwerp excentrische cranks voor 3D-metaalprinten

Van Raam
Stage
HBO, MBO
Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen
Solliciteren

VOORGROND

Van Raam is wereldmarktleider en maakt aangepast fietsen voor mindervalide mensen. Deze fietsen worden klantspecifiek gemaakt. Eén van de opties op de aangepaste fietsen van Van Raam is een excentrische crank. Een excentrische crank zorgt ervoor dat de kniebeweging tijdens het fietsen beperkt wordt. Sommige klanten (met bijvoorbeeld knieklachten) hebben hier baat bij.

Echter is niet iedere klant hetzelfde waardoor niet iedere klant uit de voeten kan met dezelfde excentrische crank. Bij van Raam maken we de fietsen op maat voor de klant, de bematingen (cranklengtes, positie draaipunt e.d.) voor een excentrische crank worden dus ook per klant specifiek bepaald. Dit zorgt er dus ook voor dat de excentrische crank momenteel met de hand gemaakt worden, elke crank is namelijk net anders. Dit vereist veel handwerk en een specialistisch oog om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Een kostbaar proces dus.

Sinds 2021 beschikt Van Raam over een 3D-metaalprinter. Het grote voordeel van deze machine is, dat je hiermee ontzettend veel vormvrijheid hebt tijdens het ontwerpen en dat deze zeer goed geschikt is voor het produceren van lage aantallen (of zelf enkel stuks) onderdelen. De aantallen voor excentrische cranks zijn niet erg hoog, en omdat elk model er net anders uit ziet, loont dit product zich om te 3D-metaalprinten. Van Raam wil daarom hun 3D-metaalprinter in zetten voor het produceren van excentrische cranks.

De opdracht

Een herontwerp van het huidige excentrische crank model met het oog op productie door middel van 3D-Metaalprinten. Het doel hierbij is om een parametrisch SolidWorks-model op te zetten van de te produceren onderdelen. Dit houdt in dat er in het Solidworks-model gemakkelijk enkele hoofdmaten aangepast kunnen worden waardoor er een nieuwe maat excentrische crank ontstaat die direct geproduceerd kan worden.

HET BEDRIJF

Van Raam is fabrikant van unieke aangepaste fietsen voor mensen met een beperking. Dit doet het familiebedrijf al meer dan 100 jaar met zo´n 245 medewerkers. De specialisaties van Van Raam zijn driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen, transportfietsen, loophulpen en lage instapfietsen, oftewel comfortfietsen. De aangepaste fietsen van Van Raam gaan de hele wereld over, met de nadruk op vrijwel alle Europese landen en Noord-Amerika

De Nederlandse kwaliteitsfietsen worden ontworpen door onze eigen ontwikkelingsafdeling bij Van Raam in Varsseveld. De productie vindt bijna geheel plaats in eigen huis. Dit gebeurt in één van de schoonste en slimste fabrieken van Nederland. Hier wordt elke fiets van een rechte buis tot een compleet eindproduct zelf gemaakt. Er wordt niets op voorraad geproduceerd, elke fiets wordt uniek en op aanvraag gefabriceerd

Kenmerkend voor het familiebedrijf is de combinatie van hoogwaardige kennis, degelijk vakmanschap en accuraat inspelen op eigentijdse ontwikkelingen. Maatwerk behoort tot de kernactiviteiten van Van Raam. Zowel voor volwassenen als kinderen worden bijzondere fietsen ontwikkeld, waarbij aan comfort, degelijkheid en vormgeving veel aandacht wordt besteed. De slogan die Van Raam dagelijks in de praktijk brengt luidt: "Let's all cycle" 

INNOVATIEHUB INNOVAR

De Varsseveldse bedrijven Contour Advanced Systems, Van Raam en Waterkracht zijn per 1 februari 2012 een samenwerking aangegaan om een Innovatiehub in de Achterhoek te starten; Innovar. In de Innovatiehub is er naast je interne begeleider ook een Hubmanager aanwezig die jou kan begeleiden. De begeleiding van de Hubmanager richt zich vooral op het proces verloop van jou leerzame periode. Daarnaast krijg je door de Innovatiehub de mogelijkheid om met andere studenten samen te werken en ervaringen uit te wisselen. Innovar is bedoeld voor studenten die met een frisse blik middels een stage, project of afstudeeropdracht de bedrijven helpen om continu te blijven innoveren. Per periode zijn er ongeveer 20 studenten die bij Innovar stage lopen of afstuderen. Er zijn al meer dan 300 studenten die bij Innovar hun stage- of afstudeeropdracht hebben voltooid! Ontdek zelf de voordelen die Innovar jou kan bieden:

 • Leerzame workshops
 • Extra begeleiding (verslaglegging, lay-out etc.)
 • Proces begeleidingsuurtje
 • Betere communicatie tussen studenten en werknemers
 • Om de twee weken een gezamenlijke lunch met alle studenten
 • Een Hubmanager waar je altijd je verhaal kwijt kan!

 

COMPETENTIES: WAT ZOEKEN WIJ?

 • oplossingsgericht
 • Zelfstandig
 • Ondernemend
 • gedreven
 • ervaring met SolidWorks

 

WAT BIEDEN WIJ?

 • Goede stage- of afstudeervergoeding
 • Een leuke en leerzame periode met extra begeleiding
 • Team van professionals
 • Elke dag gratis vers fruit
 • Om de twee weken een heerlijke traktatie
 • Een informele en open werksfeer

Interesse in deze opdracht?

Maak je interesse aan ons kenbaar en solliciteer via de onderstaande link!

Solliciteren